De KluijVERsluijs

De KluijVERsluijs is een blad met allerlei familieverhalen en gegevens uit diverse bronnen. In elk nummer komt weer een ander onderdeel uit de stamboom van mij (De Kluijver) of mijn vrouw (Versluijs) aan de orde. Onze namen samen versmolten tot de naam van deze magazine-serie: De KluijVERsluijs. Op dit moment zijn er vijf nummers verschenen en het zesde nummer is in de maak. Over welke families ging het in de voorgaande nummers?

1. Den Ouden (Alblasserdam,
Haarlemmermeer en Iowa)

Overgrootvader Barend den Ouden trouwde op latere leeftijd. Op de boerderij van zijn vader was onvoldoende plaats voor zijn drie broers. Dirk, Nijs en Christiaan ‘emigreerden’ rond 1875 naar de Haarlemmermeer. Broer Christaan trok rond 1905 vandaar naar Amerika om er in Iowa een nieuw bestaan op te bouwen met zijn kinderen; ook twee zoons van broer Nijs gingen mee met hun oom. Ze vestigden zich in de nederlandse nederzetting rond Orange City. Oma de Kluijver onderhield nog regelmatig briefcontact met haar enigste nicht Suzanna den Ouden.

2. Damsteegt (Nieuw-Lekkerland en Maurice, Wisconsin)

Dit was een project, naar aanleiding van een fotoalbum met foto’s van de familie Damsteegt. Oma de Kluijver bivakkeerde vaak bij tante Annigje en ome Klaas Damsteegt. Zij hadden een album vol foto’s, met name uit Amerika. Klaas’ oudste broer Arie was fotograaf in Brandon, Wisconsin. Hij was er heen geëmigreerd met zijn jongere broertje Gerrit. Arie stuurde regelmatig foto’s op en de broers in Nieuw-Lekkerland verzamelden die in hun albums. Danzij een Twilah DeBoer in Brandon, die altijd in in het stadje had gewoond, konden de meeste foto’s van namen worden voorzien!

3. De Haan (Nieuw-Lekkerland)

Oma’s moeder, Cornelia den Ouden-de Haan was samen met haar zus Annigje de enigste van de zes kinderen die trouwden. Dit nummer gaat over het gezin van Willem en Annigje de Haan, nicht en neef, de ouders van Cornelia, Wilhelmina, Maria, Annigje, Aart en Jan. De vaders van Willem en Annigje waren broers: Jan en Aart de Haan; de moeders waren zussen: Cornelia en Maria Versluijs! Die laatste naam komt helemaal overeen met die van mijn vrouw! Snel een onderzoek of wij nog familie zijn… Daarnaast natuurlijk een verhaal over die verre voorvader Aert de Haen die op zijn klompen naar Rome is gegaan…

4. De Kluijver (Bleskensgraaf)

Mijn stamboomonderzoek begon 20 jaar geleden met de broers en zussen van opa de Kluijver op een rijtje te zetten. Tezamen met hun kinderen en kleinkinderen. Wat zwartwit gekopieerde fotootjes erbij en klaar was Kees. Maar dat moest hoognodig geupdate worden. Vandaar dit nummer boordevol kleurenfoto’s en ruim plaats voor de gezinnen van alle zussen (Maria Dirkje, Willemijntje, Adriaantje) en broers (Dirk, Adrianus, Cornelis en opa Albert); maar ook voor de jonggestorven Jan en zijn verloofde alsmede het jonggestorven jongste broertje Hendrik. En niet te vergeten die andere familie De Kluijver in Bleskensgraaf.

5. Kersten (Nijmegen en Heemstede) en Passieux (Goes) (later in Bergambacht)

Toen mijn schoonouders in 1997 een nieuwjaarskaart wilden versturen, hadden ze een speciale wens: er moest een oude familiefoto op (zie de cover hiernaast). Het waren Johannes Hendrikus Kersten en Adriana Francina Passieux. Het korte onderzoekje naar deze twee mensen vroeg om een verder onderzoek en zie daar: nummer 5 werd ermee gevuld. Met name de naam Passieux trekt de aandacht? Afstammelingen van de Hugenoten? Lees waar Hendrik en Adriana vandaan kwamen en hoe zij uiteindelijk in Bergambacht belandden. Mijn geboortedorp!

SpecialEdition A. Schrijfster Cateau Kray-Sijsma en haar man Hein Auke Kray

Getroffen door een boek van deze schrijfster verzamelde ik al haar boeken. Echter ik wist niets over haarzelf. Een tweetal bezoeken aan haar dochter en een diepgaand onderzoek resulteerden in dit rijk geïllustreerd magazine. Over de schrijfster Cateau Kray-Sijsma (alias To van Thiel); geboren in 1904 te Tiel en overleden te Zwolle in 2001. En over haar artistieke man, Hein Auke Kray (1901-1995), geboren en getogen in Assen. Hij was kunstschilder (mede-oprichter van de Drentsche Schilders (1946-1953), illustrator van talloze jeugdboeken, beeldend kunstenaar en ook schrijver.

Meer weten? Stuur een mailtje naar l.h.dekluijver@hetnet.nl en geef aan waar u geïnteresseerd in bent.

Op dit moment heb ik het laatste nummer afgerond en ben van plan om over de familie Boele in Bleskensgraaf (6) een nummer samen te stellen, alsmede de families Versluijs (7) en Kok (8).

Voldoende plannen. Maar… zo de HEERE wil en wij leven en de Heere Jezus nog niet is teruggekomen!

Leendert H. de Kluijver