De Reformatie in jouw dorp

Het afgelopen half jaar ben ik druk bezig geweest met het schrijven over de eerste eeuw van de Hervormde Gemeente van Bergambacht. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen opschreef en demonstratief vastspijkerde aan de deur van de slotkapel in Wittenberg (Duitsland). De beweging die toen op gang kwam noemen we De Reformatie. Maar wat is er in het kleine dorpje Bergambacht uiteindelijk te merken van die pennenstreken van Maarten Luther en de strijd van diverse andere reformatoren, zoals ook Johannes Calvijn?

Op het niveau van jongeren/jong volwassenen probeer ik te vertellen wat er gebeurde en hoe het leven van jongeren en ouderen in het dorp er toen uitzag. Hopelijk lezen ouders en ouderen het ook en raken geïnteresseerd in de geschiedenis die God schreef in mijn geboortedorp. Eén van de verrassendste ontdekkingen was wel die van het ontbreken van één dominee op het predikantenbord, dat hangt in de zuiderkapel van de kerk. Naast de kerkelijke geschiedenis wordt er ook wat verteld over de plaatselijke geschiedenis. Hoe zag de kerk eruit? En in wat voor kerkelijk leven groeiden jongeren van toen op? Het was de tijd van de grote vrijheidsoorlog (later de Tachtigjarige Oorlog genoemd) en de kerkelijke strijd tussen remonstranten en contra-remonstranten (slijkgeuzen). En in die turbulente tijd begon de HEERE te bouwen aan de Hervormde Gemeente in jouw dorp: Bergambacht (met Aertsberg of ’s-Heeraartsberg) en Ammerstol! Ik vertel de geschiedenis tot het moment dat Ammerstol zelfstandig ging beroepen: 1658. Dat was twee jaar nadat ds. Brantius in het dorp stond. We maken het verhaal wel af, totdat hij weggaat: 1685. En dan heb je dus ruim een eeuw Hervormde Gemeente Bergambacht.

Het is geen wetenschappelijk gedocumenteerd verhaal; geen voetnoten met bronnen, maar linkjes in de tekst naar bronnen. Het meeste komt uit de boeken in mijn kast of digitale bronnen op internet, waaronder Google Books. Ik hoop dat het lekker wegleest, informeert en tot nadenken zet. Misschien wel tot nader onderzoek aanzet. Die namen van de predikanten kun je elke zondag zien hangen in de kerk, maar ze krijgen pas een gevoel en een gezicht, als je ze kent vanuit de verhalen.

Ik heb het predikantenbord alvast maar wat uitgebreid en ge-update; in het boekje lees je wel waarom!

 

Download hier het boekje en zet het op je computer, smartphone of table.

De Reformatie in jouw dorp

En laat gerust weten wat je ervan vindt: l.h.dekluijver@hetnet.nl